Quantcast
Channel: USA – Peter Karlberg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Solidaritet som sträcker sig utanför landets gränser – har vi sådan numera

$
0
0

Roger Jönsson (s): Hur solidarisk är socialdemokratin i Sverige?: ”Jag vill istället se svensk socialdemokrati gå i bräschen för en ny europeisk politik med verklig solidaritet sätts i centrum.”

(Hittat via knuff.)

Roger Jönsson pekar på behovet av en socialdemokratisk EU-politik baserad på solidaritet. Däri är det lätt att instämma (var inne på detta bland annat i en kommentar till Lena Sommestad för ganska precis ett år sedan). Hur stor chansen är att vi får en sådan politik är dock oklart, eller som Katrine Kielos uttrycker det

När de svenska socialdemokraterna ­inte vågar stå upp och kritisera en politik som inte bara har fört Europa mot ­avgrunden, utan bygger på att spanska ungdomar ska betala för att Deutsche Banks vd får åtta miljoner euro i bonus –trots att banken var med och spekulerade fram krisen. När grekiska cancer­patienter har svårt att få tag på medicin. När irländska skattebetalare pungade ut 23 miljarder euro för att rädda banker och belönades med lägre löner, lägre pensioner och nedskärningar i välfärden. Ja, då är något väldigt fel.

Martin Moberg instämmer också även om jag undrar vad det är för input han förväntar sig att Stefan Löfven ska få i denna fråga under sitt besök i USA. Man kan ju knappast hitta särskilt många exempel på internationell solidaritet där och det finns, som Isobel Hadley-Kamptz så tydligt beskriver, faktiskt skäl att allvarligt ifrågasätta allt stöd som ges till den nuvarande presidenten Barack Obama (känner faktiskt folk som aktivt deltar i hans återvalskampanj – presidenten som alltså själv bestämmer vilka som ska dödas i de amerikanska drönarräderna!!!).

Tillbaka till solidariteten inom partiet. Det framstår idag som alldeles uppenbart att den nuvarande politiken inom EU inte alls klarar att hantera den pågående euro-krisen. Tvärtom, politiken är definitivt kontraproduktiv och leder inte till den tillväxt som krävs för att både klara upp skuldkrisen och säkerställa en dräglig levnadsnivå för stora delar av befolkningen i flera sydeuropeiska länder. Där är det massarbetslöshet (för de som nu har en rimlig definition av det begreppet).

En solidarisk EU-politik måste innebära åtgärder som gör att situationen för folk i de nu mest utsatta länderna förbättras. Det torde innebära direkt hjälp med att hantera skuldkrisen och kraftfulla åtgärder för att stimulera ekonomin så att tillväxt och därmed jobb skapas.

Mer om vad sossar och andra progressiva tycker på Netroots, s-bloggar och Socialdemokraterna.

Technorati Tags:
, , , , , , , , , , , , ,

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images